Дванадцять країн ЄС наполягають на початку переговорів про вступ України та Молдови у червні

Дванадцять країн ЄС наполягають на початку переговорів про вступ України та Молдови у червні

Укрінформ
Дванадцять країн-членів Європейського Союзу виступили зі спільним закликом пришвидшити процес вступу України та Молдови до ЄС і формально розпочати переговори про членство до кінця червня.

Про це йдеться у листі міністрів закордонних справ цих країн до бельгійської колеги, з яким ознайомився Euractiv, передає Укрінформ. 

Лист підписали глави МЗС Чехії, Швеції, Естонії, Фінляндії, Португалії, Латвії, Польщі, Литви, Німеччини, Словенії, Румунії та Словаччини.

«Ми спільно закликаємо до ухвалення Радою із загальних питань переговорних рамок для України та Молдови не пізніше червня, щоб скликати міжурядові конференції з обома країнами до кінця цього місяця», - написали міністри у своєму листі від 5 червня до бельгійської колеги Аджі Лябіб.

Бельгія, яка головує в ЄС до кінця червня, протягом останніх тижнів наполягала на досягненні рішення з цього питання. Міжурядова конференція з країною-кандидатом знаменує формальний початок переговорів про вступ - процесу, який зазвичай триває роками.

«У світлі досягнутих результатів і поточних зусиль з реформування як в Україні, так і в Молдові, про які Комісія вже повідомляла раніше, ми вважаємо, що зараз настав час рухатися вперед», - написали міністри.

Очікується, що посли ЄС повернуться до цього питання у п'ятницю (7 червня) з можливістю ухвалення політичного рішення. Також очікується, що Європейська комісія надасть послам ЄС усну інформацію про прогрес обох країн у проведенні реформ, необхідних для вступу до ЄС. Представники ЄС заявили, що обидві країни отримають позитивну оцінку.

«Початок переговорів про вступ принесе додаткову мотивацію як Україні, так і Молдові. Враховуючи важку ситуацію в Україні та майбутні президентські вибори і референдум щодо членства в ЄС у Молдові, це підвищило б моральний дух і сприяло б подальшій роботі над реформами в цих країнах», - йдеться у листі.

Читайте також: Україна має план В, С і D: Стефанішина - про перемовини у червні щодо вступу до Євросоюзу

Як повідомляв Укрінформ, представник України при Європейському Союзі Всеволод Ченцов заявив, що переговори України з ЄС можуть формально розпочатися навіть 25 червня, буквально того ж дня, коли відбудеться міністерська рада із загальних питань ЄС, яка має ухвалити переговорну рамку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-