Зустрічі з країнами ЄС щодо скринінгу законодавства України можуть початися вже в липні - Кулеба

Зустрічі з країнами ЄС щодо скринінгу законодавства України можуть початися вже в липні - Кулеба

Ексклюзив
Укрінформ
Після фактичного відкриття переговорів про вступ України до Європейського Союзу двосторонні зустрічі щодо оцінки адаптації українського законодавства до права ЄС можуть розпочатися вже на початку липня.

Такий прогноз дав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю Укрінформу.

«Після фактичного відкриття переговорів двосторонні зустрічі щодо скринінгу в рамках першого кластеру можуть розпочатися вже на початку липня. Переговорна рамка наразі перебуває на погодженні в Комітеті постійних представників держав-членів ЄС», – сказав він.

Кулеба пояснив, що попередньо заплановано, що перші міжурядові конференції з Україною та Молдовою відбудуться 25 червня в Люксембурзі, після засідання Ради ЄС із загальних питань. Спочатку з Україною, потім з Молдовою. Вони відбуватимуться на рівні міністрів з європейських справ держав-членів за участю представників Єврокомісії на рівні комісара Олівера Варгеї.

Україна, за словами глави МЗС, працює, щоб динаміка переговорного процесу набирала обертів, а держави-члени ЄС продемонстрували політичну волю та схвалили переговорну рамку і фактичний початок переговорів з проведенням першої міжурядової конференції наприкінці цього місяця.

Читайте також: Вступ України до ЄС: Стефанішина певна, що офіційні переговори почнуться за два тижні

Як повідомляв Укрінформ, 14 грудня 2023 року Європейська рада ухвалила рішення розпочати переговори про членство з Україною, Молдовою, Боснією і Герцеговиною, а також надала статус країни-кандидата для Грузії. Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова висловила сподівання, що переговори з Україною та Молдовою щодо вступу до ЄС розпочнуться наприкінці червня.

У Європейській комісії 7 червня оголосили, що дійшли висновку про те, що Україна і Молдова здійснили всі необхідні кроки для початку переговорів про вступ до ЄС.

Скринінг – офіційна процедура, під час якої Єврокомісія спільно з країною-кандидатом на членство в ЄС аналізують відповідність національного законодавства країни-кандидата відповідному acquis ЄС (праву ЄС). Скринінг відбувається за 33 переговорними главами, які згруповані за 6-ма кластерами (тематичними блоками. В результаті скринінгу будуть визначені пріоритети ключових реформ (benchmarks) для кластеру в цілому.

Читайте також: Кулеба прокоментував заяву Байдена про неготовність підтримати «натовізацію України»

За результатами скринінгу Єврокомісія представить звіт, на основі якого Рада ЄС ухвалить рішення про відкриття переговорного кластера. Скринінг вважається першим кроком у процесі перемовин про членство в Євросоюзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-