Глави антикорупційних органів України зустрілися з міністрами країн Веймарського трикутника

Глави антикорупційних органів України зустрілися з міністрами країн Веймарського трикутника

Фото
Укрінформ
Керівники антикорупційних інституцій України провели переговори з міністрами країн Веймарського трикутника.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба САП.

У зустрічі взяли участь керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко, директор Національного антикорупційного бюро України Семен Кривонос, голова Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко, заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Микола Корнелюк, а також державний міністр Німеччини у справах Європи Анна Люрманн та міністр у справах Європейського Союзу Польщі Адам Шлапка. Французьку сторону на переговорах представляв посол Франції в Україні Гаель Весьєр.

Зазначається, що офіційний візит європейських колег присвячено запланованому початку переговорів про вступ України до ЄС та імплементації завдань щодо посилення верховенства права та боротьби з корупцією в Україні.

У ході зустрічі європейські міністри відзначили прогрес України на шляху реформ, засвідчили рішучу підтримку діяльності українських антикорупційних інституцій та наголосили на важливості продовження скоординованих зусиль.

Читайте також: Польща попередила про «складні переговори» щодо вступу України до ЄС

Керівник САП висвітлив партнерам найбільш резонансні кейси, що перебувають у фокусі уваги суспільства, відзначив масштаб місії, яку реалізує САП у межах своєї юрисдикції, а також торкнувся проблем у роботі прокуратури, які є наслідком недоліків українського законодавства.

У цьому контексті особливу увагу було приділено потребі термінового скасування так званих «правок Лозового», а також необхідності надання керівнику САП повноважень ініціювати провадження щодо народних депутатів України, розширенню процесуальних та операційних інструментів, які стосуються нагляду за оперативно-розшуковою діяльністю, створенню спільних слідчих груп, міжнародного співробітництва та взаємної правової допомоги.

Щодо євроатлантичних прагнень України, перспектив продовження західної допомоги на посилення обороноздатності та для відбудови України європейські партнери відзначили потребу подальшого посилення незалежності САП, як центрального елементу антикорупційної архітектури України.

Читайте також: У червні має бути затверджена переговорна рамка з Євросоюзом - Зеленський

Нагадаємо, 8 грудня 2023 року парламент хвалив в цілому законопроєкт, який посилює незалежність САП.

У законопроекті лише частково скасовані деякі норми так званих «правок Лозового».

Загалом закон надає САП статус окремої юридичної особи, незалежної від Офісу генерального прокурора, а також передбачає зміни процедури конкурсного добору на посади керівника, його заступників та прокурорів відомства.

Закон також включає очільника САП до переліку посадовців, яким надається доступ до державної таємниці усіх ступенів секретності.

Документ надає повноваження керівнику САП самостійно визначати структуру, штат та організацію діяльності САП.

Фото: САП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-