Міста України, життя яких змінила війна. Мукачівський досвід.

Міста України, життя яких змінила війна. Мукачівський досвід.

Укрінформ
12 квітня, 12.00 - спільна виїзна пресконференція Мукачівської міськради та пресцентру «Укрінформу» на тему: «Міста України, життя яких змінила віна. Мукачівський досвід». 

Місце проведення: 

м. Мукачево, Палац культури та мистецтва, конференц-зала, другий поверх (вулиця Августина Штефана, 1)

Організатор: Укрінформ. 

Спікери: Олександр Лендєл - керуючий справами виконавчого апарату Мукачівської міськради; Наталія Зотова - керівник управління соціального захисту населення Мукачівської міськради.

Теми до обговорення: 

- робота, яка проводиться у місті з тимчасово переміщеними людьми; 

- шляхи евакуації дітей за кордон;

 - процес відмови від російського минулого.

Формат заходу - офлайн + онлайн (Zoom)

Акредитація представників ЗМІ за електронною адресою: pressroomu@gmail.com 

Акредитація триватиме до 11:00 12 квітня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Журналісти зможуть поставити питання онлайн через ZOOM або надіслати на електронну адресу pressa.mukachevo@gmail.com

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Мукачеві вимушеним переселенцям одразу пропонують укладати декларації із сімейними лікарями

У Мукачеві вимушеним переселенцям при реєстрації у ЦНАПі одразу пропонують укладати декларації із сімейними лікарями.

Про це на спільній пресконференції Мукачівської міськради та пресцентру «Укрінформу» на тему: «Міста України, життя яких змінила віна. Мукачівський досвід» повідомив керуючий справами виконавчого апарату Мукачівської міськради Олександр Лендєл.

"Ми почали офіційно реєструвати внутрішньо переміщених осіб відповідно до постанови Кабміну від 20 березня. Записували контактні дані особи, місце проживання тощо. Також одразу питали, чи потребують вони медичної допомоги, та пропонували укладення декларацій із сімейними лікарями. Це потрібно для того, аби люди мали змогу отримувати весь спектр медпослуг нарівні із мешканцями громади," - сказав Лендєл.

Також він зазначив, що при реєстрації в Мукачеві тимчасово переміщених осіб просили повідомляти про свої професї.

"У разі потреби ми можемо оперативно інформувати людей про можливі вакансії" - сказав він.

Лендєл зазначив, що у місті працюють волонтерські штаби, які координують роботу із переселенцями, організована видача гуманітарної допомоги та безкоштовне харчування.

Із першого дня війни в Мукачеві ЦНАП працював в цілодобовому режимі, на цьому тижні працівників перевели на інший графік.

"Працюємо без вихідних із 8 до 10 години вечора. Після 10 вечора зазвичай уже нема звернень і нема потреби тримати людей всю ніч", - сказав він.

Як повідомляється, у Мукачеві прийняли понад 20 тисяч вимушених переселенців, з них 6032 – діти. Понад 3 тисячі людей проживають в гуртожитках міста, 17 тисяч переселенців знайшли прихисток в місцевих жителів.

У Мукачеві допомагають розміщувати вимушених переселенців по всій Європі

У Мукачеві налагодили зв'язок між владою і волонтерами для розміщення вимушених переселенців із зони воєнних дій по всій Європі - від Іспанії до Болгарії.

Про це повідомила керівник управління соціального захисту населення Мукачівської міськради Наталя Зотова на спільній виїзній пресконференції міськради та пресцентру Укрінформу.

“У перші дні війни попит на поселення за кордоном людей, що тікають від війни, у нас перевищував пропонування партнерів з Європи у 10 разів. Ми налагодили звязок влади й волонтерів, які раніше організовували туристичні поїздки в Європу, мали зв'язки та знали логістику. Ми чітко розуміли, де їх очікують, хто зустріне та де вони будуть жити”, - сказала Зотова.

За другим алгоритмом людям організовували безкоштовні рейси з Мукачева до угорського та словацького кордону, вони його переходили пішки, а далі з ними працювали закордонні волонтери.

Перший автобус із Мукачева відправили уже 27 лютого. Переправляли лише людей похилого віку, жінок і дітей.

Як повідомили в Мукачівській міськраді, географія розселення вимушених переселенців із Мукачева дуже широка. Людей селили у Франції, Німеччині, Іспанії, Угорщині, Чехії, Швейцарії, Румунії, Болгарії.

Виїжджають вимушені переселенці й досі — останнім таким рейсом із Мукачева до кордону дісталися 30 громадян. Як пояснила Зотова, в останні тижні потік охочих виїхати за кордон зменшився, як і кількість пропозицій для поселення від європейських партнерів також.

Утім, зараз із міста можна виїхати за кордон потягом Мукачево-Будапешт, а також дістатися електричкою до Чопа, звідки курсує потяг Чоп-Кошиці.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово окупованих територіях.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-