У Любліні презентували монографію про стратегічне партнерство України та Польщі

У Любліні презентували монографію про стратегічне партнерство України та Польщі

Фото
Укрінформ
Українські та польські науковці й експерти представили колективну монографію «Стратегічне партнерство Польщі та України в умовах зміни міжнародної системи. Точки зору Польщі та України».

Презентація відбулася під час міжнародної конференції у Любліні, повідомили Укрінформу організатори заходу.

Монографія вийшла друком у польському видавництві УМКС за редакцією директора Інституту міжнародних відносин Університету Марії Кюрі-Склодовської (Люблін) професора Марека Петрася, директора Центру Східної Європи Університету Марії Кюрі-Склодовської Валентина Балюка та професора Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Григорія Перепелиці.

Читайте також: Захід зацікавлений у перемозі України не лише з моральної точки зору - віцемаршалок Сенату Польщі

У ході конференції у Любліні її учасники зазначали, що відносини між Польщею та Україною, які реалізуються у форматі стратегічного партнерства в умовах російської агресії проти України та змін у геополітичному просторі Європи та світу, увійшли в стадію невідомих раніше можливостей, але також і викликів. Зміни на рівні міжнародної системи інтерпретуються як переломні на новому етапі турбулентності, як постійні зміни, а не тимчасова криза, котрі визначають простір Центрально-Східної Європи та партнерства Польщі і України.

На фото зліва – направо: директор Інституту міжнародних відносин Університету Марії Кюрі-Склодовської (Люблін) проф. М. Петрась, професор Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Г. Перепелиця, директор Центру Східної Європи Університету Марії Кюрі-Склодовської (Люблін)  проф. В. Балюк

Агресія РФ, мотивована бажанням відбудувати імперію, прискорює ці зміни, спричиняючи загострення глобальної геополітичної конкуренції, обмежуючи ефективність заснованого на правилах порядку, завершуючи період дивідендів миру, зауважили учасники конференції, додавши, що в таких умовах змінюється геополітична раціональність багатьох країн, НАТО та Європейського Союзу, а також раціональність уявлень про Центрально-Східну Європу, включно з Україною, як невід’ємною частиною європейської та євроатлантичної спільноти безпеки.

Читайте також: Польща попередила про «складні переговори» щодо вступу України до ЄС

Як вважають учасники конференції, зміни в глобальному просторі та нова геополітична раціональність багатьох країн створюють передумови для нової формули стратегічного партнерства між Польщею та Україною, яка поєднує добросусідство з механізмами вирішення складних питань та сприяє геостратегічній стабілізації Центрально-Східної Європи та східного флангу НАТО та ЄС.

По-перше, на думку науковців, в основі цього партнерства лежить спільність інтересів і стратегічних цілей, пріоритетом яких є безпека та протидія різноманіттю загроз з боку РФ, включно з військовими загрозами. Саме цьому покликане служити членство України в Європейському Союзі та НАТО, незалежно від усвідомлення викликів і навіть тимчасового конфлікту інтересів у сільському господарстві чи транспорті, які можуть супроводжувати входження України до спільного ринку.

По-друге, це має бути комплексне, симетричне, багаторівневе партнерство, яке реалізується одночасно на рівні політичного, економічного, соціального, культурного, наукового, складного історичного минулого тощо. І багаторівневе, що реалізується на рівні держав, а також прямі соціальні та економічні зв'язки, наукові центри та органи місцевого самоврядування.

Зазначається, що науковці, політики та експерти обговорили низку питань, пов’язаних зі змінами глобального та регіонального контексту партнерства України та Польщі, звертаючи особливу увагу на аналіз політичної, економічної, суспільної та військової взаємодії двох держав за формулою «України та Польщі як тандему регіональних лідерів в Центрально-Східній Європі».

Учасники конференції засудили злочинну та агресивну політику РФ проти України та зійшлися на думці, що лише членство України в ЄС та НАТО буде гарантувати безпеку Центрально-Східній Європі. Без України інтеграція Центрально-Східної Європи, як комплементарної частини європейського та євроатлантичного простору, не буде завершеною у геостратегічному, політичному, економічному та культурно-цивілізаційному вимірах. Цим питанням були присвячені дві пленарні сесії за участі відомих політиків, експертів та науковців.

У конференції взяли участь представники провідних українських вишів з Києва, Львова, Чернівців, Ужгороду, Луцька, Вінниці та Дніпра (Горлівський інститут іноземних мов Донбаського державного педагогічного університету), а з польських університетів – науковці з Любліна, Варшави, Вроцлава, Гданська, Кракова, Ольштина та Жешува. До дискусії також долучилися представники політичних та владних кіл України та Польщі.

Читайте також: В Україну з офіційним візитом прибув маршалок Сейму Польщі

Організатором конференції виступив Інститут міжнародних відносин Університету Марії Кюрі Склодовської (УМКС) у Любліні, а співорганізаторами – Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Інститут Центральної Європи (УМКС) та аналітичний центр польського уряду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-