Троє європейських мікрохірургів за місяць провели в Україні 15 операцій

Троє європейських мікрохірургів за місяць провели в Україні 15 операцій

Ексклюзив
Укрінформ
Мікрохірурги з Латвії та Італії протягом місяця працювали як волонтери в лікарнях Львова, Вінниці, Одеси, Житомира - консультували та проводили складні операції пораненим військовим.

Про це розповів кореспондентові Укрінформу латвійський мікрохірург Олаф Ліберманіс, який повернувся до Риги та вже готується до наступної поїздки.

«Ми з Мартіньшем Малзубрісом працювали у львівському реабілітаційному центрі Superhumans, а також у лікарнях Одеси, Вінниці та Житомира. Протягом 6-16 серпня до нас долучався відомий італійський хірург Марко Інноченті. Разом ми проконсультували понад 50 пацієнтів та провели 15 складних операцій. Участь у наших майстер-класах та спільних тренінгах взяли понад 40 українських хірургів», - розповів він.

За словами Ліберманіса, зараз медики підтримують онлайн-контакт з багатьма з тих, кого проконсультували і прооперували.

Латвійський лікар позитивно відгукнувся про своїх українських колег: «Особливо хочу відзначити колектив, з яким ми співпрацювали у Житомирі. Знаєте, там, можливо. найкраща атмосфера в операційній залі та найліпше порозуміння, яке я бачив у своєму професійному житті. Ми залишили їм хороший мікроскоп та ще розглядаємо варіант, як фінансово підтримати цю команду».

Ліберманіс також окреслив системні проблеми, які виникають в іноземних хірургів у зв’язку з такими поїздками в Україну. За його словами, «дуже важливо враховувати різність медичних культур, різний стиль роботи, аби була злагодженість в операційній залі».

Він окремо виділив ще одну проблему: «В будь-якій хірургії ускладнення (а іноді навіть провали) в деяких випадках неминучі. Питання, хто займатиметься далі такими ускладненнями? Чи візьме приїжджий лікар до себе в країну такого пацієнта? В нас теж стався випадок із одним хлопцем, з яким були ускладнення, можна сказати «провал». Ми обов’язково покличемо його в Ригу. Та залучимо до повторної операції Інноченті».

Читайте також: Італійський хірург провів в Україні показові операції для підвищення кваліфікації українських колег

Наступна поїздка цієї групи в Україну планується у вересні-жовтні – до тих самих міст, а також, можливо, до Івано-Франківська. При цьому Ліберманіс разом з колегами впевнений, що методика, розроблена для прискореної підготовки в Україні спеціалістів з мікрохірургії, допоможе зменшити брак фахівців із застосування методів пластичної, відновлювальної та мікрохірургії у лікуванні тяжкої бойової травми кінцівок.

Цю програму з лікування поранених і «клонування мікрохірургів» для потреб ЗСУ та цивільного населення України фінансує МЗС Латвії, підприємці з наших країн, крім того, допомагають сотні небайдужих латвійців.

Ліберманіс також зазначив, що з 26 серпня в Ризі перебуває чергова група українських лікарів, які проходить курс із мікрохірургії. З осені минулого року, коли був виділений відповідний грант латвійського МЗС, свою кваліфікацію підвищили 14 лікарів, дев’ятеро з яких уже успішно застосовують отримані навички на практиці.

Читайте також: Олафс Ліберманіс, латвійський мікрохірург, який працював в Україні у 2022 році

Як повідомляв Укрінформ, латвійські мікрохірурги Мартіньш Малзубріс і Олаф Ліберманіс з 5 березня 2022 року близько 14 місяців працювали в Україні, оперуючи на базах різних лікарень. За це вони удостоєні вищої нагороди Латвії – Ордена Трьох Зірок.

З 2023 року вони започаткували в Ризі програму «Підвищення кваліфікації українських лікарів мікрохірургів», яка здійснюється завдяки грантовому фінансуванню МЗС Латвії.

Фото - Олаф Ліберманіс

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-