У Криму від початку окупації зафіксовані близько 60 насильницьких зникнень людей

У Криму від початку окупації зафіксовані близько 60 насильницьких зникнень людей

Укрінформ
У Криму від початку окупації 2014 року зафіксовано близько 60 насильницьких зникнень. Найбільша хвиля зникнень відбувалася у перший місяць окупації півострова, тоді було зафіксовано близько 20 таких випадків.

Про це у Фейсбуці повідомляє представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, передає Укрінформ.

"З моменту початку війни у 2014 році та особливо після повномасштабного вторгнення у 2022 році практика насильницьких зникнень стала однією із поширених методів залякування громадян на тимчасово окупованих територіях України. Наразі не встановлена точна кількість людей, зниклих від початку окупації у Криму, однак можемо казати про близько 60 осіб. Найбільша хвиля зникнень відбувалася у перший місяць окупації Криму, тоді було зафіксовано близько 20 таких випадків", - йдеться у повідомленні.

За даними громадської організації “Крим_ SOS” (Дослідження “Насильницькі зникнення в Криму за період окупацією Російською Федерацією в 2014–2020 роках”), станом на серпень 2020 року шість жертв насильницьких викрадень у Криму були знайдені мертвими, а доля ще 15 залишається невідомою, зауважили у представництві.

В 11 із 15 згаданих випадків є докази причетності державних органів Росії або підконтрольних Росії організації до насильницьких зникнень. Це зниклі Валерій Ващук, Іван Бондарець, Василь Черниш, Тимур Шаймарданов, Сейран Зінедінов, Іслям Джеппаров, Джевдет Іслямов, Федір Костенко, Мухтар Арісланов, Арсен Алієв та Ервін Ібрагімов.

Знаковим є зникнення Ервіна Ібрагімова, члена виконавчої ради Всесвітнього конгресу кримських татар та члена регіонального Меджлісу кримськотатарського народу. Його викрали 24 травня 2016 року в Бахчисараї, досі його місце перебування невідоме.

Читайте також: Із Криму за рік виїхали 20 тисяч громадян України - активісти

Цей випадок, як і інші зникнення, підпадає під визначення воєнного злочину та злочину проти людяності і є частиною широкомасштабних та систематичних нападів на проукраїнських активістів, зокрема кримських татар або їхніх родичів. Важливо зазначити, що окупаційні "правоохоронні органи" не провели ефективного розслідування жодної зі справ насильницьких зникнень, додали в представництві.

30 серпня - Міжнародний день жертв насильницьких зникнень, який є символом привернення уваги до становища осіб, яких незаконно викрали та ув'язнили. Започаткувала цей день Генасамблея ООН, яка у своїй резолюції 65/209 від 21 грудня 2010 року наголосила на зростанні кількості викрадених та безпідставно арештованих людей у різних регіонах світу.

Раніше Укрінформ повідомляв, що від початку повномасштабного вторгнення Росії зникли безвісти понад 52 тисячі українців, серед них - 3 676 дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-