Рада ЄС погодила конфіскацію прибутків від російських активів для допомоги Україні

Рада ЄС погодила конфіскацію прибутків від російських активів для допомоги Україні

Укрінформ
Рада міністрів ЄС ухвалила формальне рішення щодо використання прибутків від заморожених на території ЄС активів російського центробанку для допомоги Україні.

Як повідомляє Укрінформ, про це в мережі Х повідомив міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Ліпавський.

«Ми в ЄС ухвалили використання прибутків від заморожених активів російського центробанку для допомоги Україні. Це становить 3 мільярда євро лише цього року. 90 відсотків піде для українських військових. Росія має заплатити за свою військову шкоду», - написав чеський урядовець.

Як повідомляв Укрінформ, постійні представники ЄС 8 травня погодили використання прибутків від заморожених російських активів на підтримку відновлення України та її військового захисту від агресії РФ. Остаточне рішення мало бути затвердженим на рівні Ради міністрів ЄС, що й відбулося сьогодні, 21 травня.

Після початку вторгнення Росії в Україну демократичні країни світу заблокували російські фінансові активи, що перевищують 300 млрд євро. За деякими оцінками, більшість з цих активів перебувають у фінансових установах на території країн Європейського Союзу, зокрема в Бельгії.

Читайте також: Держдеп підтвердив намір конфіскувати російські активи у США на користь України

За відкритою інформацією, на балансі Euroclear нині знаходяться 192 млрд євро активів російського центробанку. ЄС шукає правові механізми для подальшого поводження з цими заблокованими ресурсами, а також із нарахованими на них відсотками, обсяг яких за минулі два роки сягнув 5 млрд євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-