Агентство відновлення виконало 82% будівельних робіт на об’єктах енергетичної інфраструктури

Агентство відновлення виконало 82% будівельних робіт на об’єктах енергетичної інфраструктури

Звіт
Укрінформ
Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури підготувало звіт щодо реалізації проєктів із захисту об’єктів енергетики, відновлення населених пунктів та забезпечення роботи пропускних пунктів.

Про це повідомила пресслужба Агентства відновлення, передає Укрінформ.

«Наразі Агентство на 82% завершило основні будівельні роботи з влаштування споруд II рівня захисту в 14 областях країни <…> Станом на 12.06.2024 завершені основні будівельні роботи на 20 критично важливих елементах (17 автотрансформаторів, 1 головний щит управління, 2 будинки релейних панелей) на 14 електричних підстанціях у 12 регіонах», - йдеться у звіті.

На завершальному етапі основні будівельні роботи ще на 23 критично важливих елементах. Усього буде захищено 43 критично важливих елементи на електричних підстанціях НЕК «Укренерго».

Щодо будівництва споруд III рівня (захист від ракетних ударів), то воно, за інформацією Агентства, недофінансоване.

Загалом у 2023 році уряд виділив 18,9 млрд грн на будівництво захисту об’єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору, з яких 9,4 млрд грн були призначені для захисту від ураження БПЛА та 9,5 млрд грн — для захисту від ракетних ударів. Станом на кінець 2023 року фактичні витрати на будівництво захисних споруд II та III рівня склали 13,05 млрд грн. З них 4,66 млрд грн — на обʼєкти II рівня захисту та 8,39 млрд грн — на обʼєкти III рівня захисту.

У межах реалізації експериментального проєкту з відновлення населених пунктів Агентство веде роботи на 306 об’єктах у п’яти населених пунктах.

«Середній рівень готовності всіх об’єктів складає 24% при наявному фінансуванні 6%. Наразі роботи призупинені або повністю зупинені, зокрема, у Ягідному, Бородянці та Посад-Покровському через відсутність рішення уряду щодо використання наявних коштів», - йдеться у звіті.

Читайте також: Партнери G7+ заявили про додаткову допомогу енергосектору України на понад мільярд доларів

Загальний обсяг необхідного фінансування на виконання робіт по визначених обʼєктах складає 9,6 млрд грн, з яких, за даними Агентства, станом на кінець 2023 року профінансовано 559 млн грн.

Щодо управління 27 автомобільними пунктами пропуску, які перебувають на балансі Агентства, у 2023 році укладено договори з підрядниками для проведення поточного ремонту та розпочаті роботи в 11 пунктах. Було зроблено значний обсяг як внутрішніх (ремонт приміщень, облаштування електричних мереж), так і зовнішніх (ремонт дорожнього покриття, встановлення огорожі) робіт, встановлено модульні конструкції санітарно-технічних вузлів.

Станом на 11 червня 2024 року договори з комплексного утримання ПП заключенні на всі об’єкти, за виключенням пунктів пропуску Закарпатської області.

Як повідомлялося, 10 червня голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм заявив, що іде з посади. Серед причин свого рішення він, зокрема, назвав системні перешкоджання, які не дають подальшої можливості ефективно виконувати свої повноваження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-