Новим генсеком НАТО став Марк Рютте

Новим генсеком НАТО став Марк Рютте

Укрінформ
Північноатлантична Рада затвердила прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаді нового генерального секретаря НАТО.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі на сайті Альянсу.

“У середу (26 червня 2024 року) Північноатлантична рада ухвалила рішення призначити прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте наступним генеральним секретарем НАТО, який замінить Єнса Столтенберга. Рютте розпочне виконання своїх функцій генерального секретаря з 1 жовтня 2024 року, коли закінчиться термін повноважень Столтенберга після десяти років перебування на чолі Альянсу”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Україна очікує від саміту у Вашингтоні рішення про інтеграцію до оборонного планування НАТО - Стефанчук

Марк Рютте заявив, що для нього велика честь бути призначеним на посаду нового генерального секретаря НАТО. Про це він написав у соцмережі Х.

“Бути призначеним генеральним секретарем НАТО для мене є величезною честю. Альянс є і залишатиметься наріжним каменем нашої спільної безпеки. Очолювати це — відповідальність, до якої я не ставлюся легковажно. Дуже дякую всім союзникам за довіру. Я з нетерпінням чекаю початку роботи в жовтні, з великою енергією, як наступник Єнса Столтенберга, який чудово керував НАТО протягом 10 років, і яким я завжди захоплювався”, - йдеться у дописі.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня президент Румунії Клаус Йоганніс відкликав свою кандидатуру на посаду генсека НАТО, усунувши тим самим останню перешкоду для Марка Рютте.

Формальної процедури призначення генерального секретаря саміту НАТО не існує, але для цього потрібна згода всіх 32 членів Альянсу.

Читайте також: Рютте після обрання генсеком НАТО хоче й далі жити в Гаазі та продовжувати викладати

Торік Столтенберг підтвердив, що погодився на продовження своїх повноважень до 1 жовтня 2024 року - востаннє.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-