У Франції російський корабель не пустили на морський фестиваль

У Франції російський корабель не пустили на морський фестиваль

Ексклюзив
Укрінформ
Українці Бретані (регіону на північному заході Франції) спільно з французькими активістами, домоглись скасування участі російського вітрильника «Штандарт» (копії фрегата царя Петра І) у великому морському фестивалі у французькому Бресті.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу розповіла Світлана Жестан, президентка асоціації «Іруаз – Україна».

«Ми добились зустрічі з Фортуне Пеллікано, заступником мера і президентом морських фестивалів Бреста. Він заявив, що корабель «Штандарт», який перебуває під дією санкцій ЄС, яка поширюється також на історичні репліки суден, не зможе пришвартуватись у Бресті на час свята. Тобто не буде прийнятий і не зможе бути на морському святі», - розповіла Жестан.

Зазначається, що напередодні асоціація «Іруаз - Україна» та ініціативна група «Ні «Стандарту» в Європі» провели черговий мітинг на площі Свободи у Бресті, щоб переконатися, що місцева влада виконає рішення префектури Фіністера про заборону російському кораблю «Штандарт» заходити в порт для участі у великому морському фестивалі в рамках європейських санкцій проти Росії.

Читайте також: У Японії вперше заарештували росіянина у справі про обхід санкцій

«Він не може зайти до нас в Брест», - підтвердила Жестан, яка вже не вперше організовує протести проти присутності російського вітрильника.

За її словами, тепер згідно з офіційними документами, судно може лише підійти ближче та спустити шлюпку, щоб взяти їжу та воду.

Вимагати від влади дотримання законодавства ЄС, зокрема виконання 5 пакету санкцій, які були запроваджені проти Росії після масових вбивств у Бучі, приїхав французький активіст Бернар Грюа, який також веде багаторічну боротьбу з цим російським кораблем.

«Поки що остаточної перемоги немає. Але для мене це довга війна. Те, що Брест - найбільший морський фестиваль у Франції 2024 року – нарешті скасував його участь буквально за кілька днів до початку, свідчить про те, що всі інші фестивалі тепер будуть налякані і будуть зважати на таке рішення», - розповів Грюа.

Читайте також: Швейцарія запровадила нові санкції проти Росії

За його словами, згідно із статтею 3 Регламенту ЄС, після 16 квітня 2022 року забороняється надавати доступ до портів, а після 29 липня 2022 року до шлюзів на території ЄС будь-якому судну, зареєстрованому під прапором Росії, за винятком доступу до шлюзів з метою залишити територію Євросоюзу.

Грюа також має докази зв’язків капітана та нібито власника російського судна Володимира Мартуса з адміністрацією президента Росії. Окрім того, російське судно становить ризик для національної безпеки Франції, оскільки може збирати розвідувальні дані. «Цей корабель - ідеальна платформа для електронного прослуховування. Він 33 метри завдовжки. Ви можете посадити на нього кого завгодно, можете розгорнути антену, крім того, він має в своєму екіпажі військових або колишніх військових. Тобто це надзвичайний інструмент російського режиму», - наголосив він.

Читайте також: Україна вже пів року інформує Радбез ООН про порушення санкцій Росією та КНДР - Кислиця

За даними місцевих ЗМІ, «Штандарт» до останнього часу вільно базувався в іншому французькому порті - Ла-Рошель, з якого і вирушив до Бреста, щоб взяти участь у Брестському морському святі, одному з найбільших морських заходів у світі, що проходитиме з 12 по 17 липня. Ще кілька днів тому цей корабель був зареєстрований і на сайті фестивалю, тепер його прибрали з офіційної сторінки свята.

Судно, яке було під російським триколором, навесні змінило його на прапор Островів Кука, а його капітан Володимир Мартус заявив, що все одно буде пробувати зайти в порт Бреста. Мартус твердить, що має право вільно плавати у водах Франції, вважає наказ префекта незаконним та буде оскаржувати його в суді.

Як повідомлялося, Євросоюз у новому пакеті санкцій запропонував ввести обмеження щодо 11 суден, які сприяють здатності Росії вести війну проти України.

Фото української громади

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-