ЄС розширив санкційний список за порушення прав людини

ЄС розширив санкційний список за порушення прав людини

Укрінформ
Європейський Союз сьогодні включив до переліку осіб, на яких поширюються режим глобальних санкцій ЄС за порушення прав людини, чотирьох осіб та дві установи, які були причетні до тортур та гендерного насильства.

Про це передає Укрінформ з посиланням на повідомлення Європейської ради.

«Сьогоднішній перелік поширений на Євгена Соболєва, голову так званої «пенітенціарної служби», яка була заснована Москвою в тимчасово окупованій Херсонській області України. Під його командую здійснювалися широко поширені та системні порушення прав людини у місцях ув’язнення, що перебували під контролем російської окупаційної влади, у тому числі, у Херсонській області. Такі випадки були задокументовані, включаючи тортури та інші форми жорстокого та принизливого поводження або покарання, а також практику сексуального та гендерного насильства», - йдеться у повідомленні.

До інших фігурантів належать начальник штабу сирійської армії, колишній міністр оборони Сирії, які несуть відповідальність за воєнні злочини сирійського режиму проти мирного населення, включаючи тортури, зґвалтування та інші форми гендерного насильства. Ще одним фігурантом є міністр державної безпеки КНДР, який також був причетний до організації масованого насильства проти дівчат та жінок, які насмілювалися піднімати голос проти диктатури. .

Крім фізичних осіб, під санкції потрапили дві установи – гангстерська організація в Гаїті та тюрма в КНДР, які були викриті у масовому застосуванні тортур та інших серйозних порушеннях прав людини.

Читайте також: Євросоюз продовжив санкції проти Росії ще на пів року

Після прийнятого сьогодні Рішення Ради ЄС обмежувальні заходи в рамках Глобального санкційного режиму ЄС за порушення прав людини поширюються на 117 осіб та 33 установи у різних країнах, включаючи Російську Федерацію. Санкції передбачають заморожування активів, заборону доступу до фінансових ресурсів, фізичним особам заборонено в’їзд на територію ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, суд в Одесі засудив на довічне ув’язнення начальника «Північної виправної колонії №90» Євгена Соболєва, який під час окупації Херсонської області перейшов на бік російських загарбників. Справа розглядалася у спеціальному провадженні (in absentia) - за відсутністю обвинуваченого.

Прокурори довели, що Соболєв забезпечував безперешкодний доступ на територію виправної колонії спецтехніки та вантажівок, які доставляли продукти харчування, спорядження та товари російського виробництва для окупаційних військ. Він також надавав окупантам місця для проживання та відпочинку у кімнатах тривалих побачень та інших приміщеннях колонії.

Крім того, обвинувачений, використовуючи службові зв'язки, сприяв окупаційним військам та спецслужбам РФ у налагодженні та співпраці з іншими посадовими особами Херсонської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-