Репресії та порушення прав людини у Білорусі: ЄС запровадив санкції ще проти 28 осіб

Репресії та порушення прав людини у Білорусі: ЄС запровадив санкції ще проти 28 осіб

Укрінформ
Рада ЄС у понеділок запровадила обмежувальні заходи проти ще 28 осіб за їхню роль у внутрішніх репресіях та порушеннях прав людини у Білорусі.

Як передає Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської ради.

Зазначається, що зокрема обмежувальні заходи були застосовані проти двох заступників начальника Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією (ГУБОЗіК) Міністерства внутрішніх справ Білорусі. ГУБОЗіК є одним із головних органів, відповідальних за політичні переслідування в Білорусі, включаючи довільні і незаконні арешти та жорстоке поводження, зокрема тортури, з активістами та членами громадянського суспільства.

У заяві наголошується, що сьогоднішні списки також включають різних представників судової влади, а саме прокурорів і суддів, які виносили політично вмотивовані вироки, в тому числі проти громадян, які протестували проти фальсифікації президентських виборів 2020 року або просто висловлювали свою думку проти режиму Лукашенка.

Крім того, обмежувальні заходи застосовуються до керівників різних виправних установ (в'язниць та СІЗО).

Також до списку санкцій потрапила група давніх прихильників Лукашенка, які отримували вигоду від режиму. Серед них – генеральний директор найбільшого державного інформаційного агентства БелТА Ірина Акулович, колишній керівник пресслужби Лукашенка Дмитро Жук, ведучий телепрограми «Сенат» на каналі СТВ і голова Молодіжної ради при Національних зборах Білорусі Микита Рачиловський.

У Раді ЄС заявили, що ці пропагандисти режиму охоче надавали білоруській громадськості неправдиву інформацію про репресії, що здійснюються державною владою, поширювали дезінформацію, вироблену як білоруською, так і російською владою, та сприяли розпалюванню ненависті до демократичної опозиції та громадянського суспільства.

Ті, хто потрапив до санкційного списку сьогодні, підлягають заморожуванню активів, а громадянам і компаніям ЄС заборонено надавати їм кошти. Фізичним особам також заборонений в’їзд на територію ЄС або проїзд через неї транзитом.

Читайте також: Євросоюз продовжив санкції проти Росії ще на пів року

У Раді ЄС заявили, що нові санкцій прийняті напередодні четвертої річниці фальсифікації президентських виборів у серпні 2020 року.

Загалом обмежувальні заходи ЄС проти Білорусі на даний момент поширюються на 261 фізичну та 37 юридичних осіб.

Як повідомляв Укрінформ, у червні Рада ЄС ухвалила нові санкції проти економіки Білорусі за участь у війні Росії проти України, запроваджені обмеження спрямовані на торгівлю, послуги та транспорт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-