Для керівництва держави є принциповим побудувати Меморіальне кладовище якнайшвидше - Дробович

Для керівництва держави є принциповим побудувати Меморіальне кладовище якнайшвидше - Дробович

Фото
Укрінформ
Національне військове меморіальне кладовище може стати найбільшим пам'ятним об'єктом в історії України, тож для керівництва держави є принциповим побудувати цвинтар якомога швидше.

Таку думку висловив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович на пресконференції в Укрінформі.

"Ми нарешті дійшли до фінальної стадії (реалізації проєкту Національного військового меморіального кладовища - ред.). Уже є земельна ділянка.., усі погодження зібрані, відбулися всі обговорення, ухвалені необхідні постанови Кабміну, створена ДУ, пройдені всі процедури на виділення коштів з бюджету, завершилися дебати довкола тих чи інших рішень... Тобто, на кожному кроці є дискусія, ажіотаж, оскільки ми наближаємося до найбільшої меморіальної локації в історії України, можливо, за усі часи", - зазначив Дробович.

Він зауважив, що для керівництва держави принциповим є рішення побудувати цвинтар якомога швидше, щоб уже цьогоріч відбулися перші поховання.

Водночас голова УІНП зауважив, що процес будівництва кладовища затягнувся на 10 років. Він нагадав, що концепцію створили ще у 2015 році, а законопроєкт про військове меморіальне кладовище було внесено у парламент у 2020 році, і лише у 2022-у Верховна Рада його ухвалила.

"Якщо ми все зробимо правильно, це буде найважливіший, найвеличніший меморіальний об'єкт в історії України", - переконаний він.

Родичі загиблих захисників також нарікали на зволікання щодо будівництва Національного військового меморіального кладовища.

Читайте також: Переможець тендера на будівництво військового кладовища заперечує зв’язки із підсанкційним бізнесменом

"Мені соромно перед своїм сином, що за 10 років від початку війни держава не спромоглася розпочати будівництво такого рівня військового кладовища. І за три останні роки нарешті з’явилася реальна можливість почати з гідністю вшановувати і ховати наших героїв, "воїнів світла", які виборюють нашу перемогу і незалежність", - сказала засновниця ГО "Серце Назовні" Віра Литвиненко.

Вона висловила сподівання, що цей проєкт буде реалізовано найближчим часом, і держава віддасть належну шану героям, які полягли за її незалежність.

Дружина загиблого "азовця" Вікторія Красовська також вважає, що всі дискусії навколо створення військового кладовища потрібно припинити і розпочати реалізацію проєкту.

"Насправді, критично ставляться (до будівництва – ред.) ті, хто не дотичний до війни зовсім, котрих, на щастя, це оминуло. Люди не розуміють, навіщо це потрібно. Питання в тому, щоб кожна людина, яка віддала своє життя, не була забута. Для цього це робиться. Це велика історична пам’ятка для всього нашого народу, який нищать", - заявила Красовська.

У свою чергу ветеран, голова ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко наголосив, що Національне військове меморіальне кладовище стане важливим туристичним об’єктом і стимулюватиме розвиток відповідної інфраструктури в Гатненській сільській громаді на Київщині.

Читайте також: Лубінець промоніторить ситуацію із будівництвом Військового меморіального кладовища

"На жаль, ми сьогодні мало говорили про вигоди від меморіалу для громади, де він знаходитиметься. Процес підготовки роботи та сама робота тягне за собою масштабний виклик перед розвитком інфраструктури. Це й поява нових робочих місць. Надалі всі податки з експлуатації та обслуговування меморіалу будуть йти в громаду, де він зареєстрований", - сказав він.

Тимочко зауважив, що такі комплекси завжди вносяться в туристичні маршрути. На його думку, активна відвідуваність меморіалу стимулюватиме розвиток навколишніх туристичних комплексів.

Голова ради резервістів Сухопутних військ також акцентував на важливості військового меморіального цвинтаря в контексті збереження національної пам'яті.

"Національна пам'ять живе тоді, коли ми пам'ятаємо та шануємо наших бійців", - підкреслив він.

Як повідомляв Укрінформ, НАБУ перевіряє тендер на будівництво першої черги Національного військового меморіального кладовища.

Читайте також: Перші поховання на військовому меморіальному кладовищі відбудуться цьогоріч - Мінветеранів

Єдиним учасником і переможцем тендеру на будівництво першої черги Національного військового меморіального кладовища стала компанія, створена наступного дня після оголошення тендера. Це викликало підозри у недоброчесності організаторів проєкту з будівництва НВМК.

Національне військове меморіальне кладовище – загальнонаціональне місце вшанування та увічнення пам’яті загиблих (померлих) захисників і захисниць України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-