Експерт - про рішення ЄСПЛ: Бачимо визнання порушення прав у Криму в дуже широкому спектрі

Експерт - про рішення ЄСПЛ: Бачимо визнання порушення прав у Криму в дуже широкому спектрі

Укрінформ
Європейський суд з прав людини визнав порушення прав у окупованому Росією Криму у дуже широкому спектрі.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ розповів експерт Центру громадянських свобод, доктор політичних наук Михайло Савва, коментуючи рішення Європейського суду з прав людини, яке було ухвалено 25 червня 2024 року.

Це принципово важливе рішення. ЄСПЛ визнав системне масове порушення прав. Це 11 статей Європейської конвенції захисту прав людини та основних свобод, 11 з 18, які взагалі можна порушити. Ми бачимо визнання порушення прав у дуже широкому спектрі. Окрім 11 статей безпосередньо Конвенції, там визнані порушення ще трьох протоколів до Конвенції: порушення права на власність, порушення права на освіту і порушення права на пересування", - сказав Савва.

Окрім цього, як додав експерт, ЄСПЛ чітко визначив дату окупації Криму - 27 лютого 2014 року.

"Це дата, після якої РФ здійснювала так званий "ефективний контроль" на території Криму", - сказав експерт.

Як зазначив він, ЄСПЛ також чітко визначив, що той спосіб, у який Росія навʼязувала громадянам України своє громадянство, є незаконним.

Читайте також: Маємо перше рішення по суті у міждержавній справі України проти Росії - Малюська

Також, як відзначив він, створення російських органів влади, наприклад, судів в Криму, є, за визначенням ЄСПЛ, порушенням права на справедливий суд.

"З точки зору Міжнародного права, це проривне рішення. Але воно має ще політичний аспект. Велика палата ЄСПЛ – це 27 суддів, і рішення було одностайним. Навіть суддя від Азербайджану його підтримав. Це каже про розширення ізоляції Російської Федерації», - сказав Савва.

За його словами, рішення ЄСПЛ свідчить, по-перше, про визнання прийнятності такого позову України, по-друге, в подальшому буде визначення збитків і рішення про їх відшкодування.

Читайте також: Після рішення щодо Криму ЄСПЛ зможе перейти до розгляду індивідуальних заяв - ОП

"Дивлячись на обсяг порушень, за моїми підрахунками, коли мова дійде до визначення обсягів збитків, це будуть мільярди доларів", - сказав Савва.

Як повідомлялося, 25 червня Європейський суд з прав людини у Страсбурзі виніс остаточне рішення у позові України проти РФ щодо Криму і встановив численні порушення Росією прав людини на окупованому півострові. Зокрема, ЄСПЛ постановив, що Росія порушила низку статей Європейської конвенції з прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-