У Мінфіні Німеччини не коментують дані ЗМІ про зменшення витрат на підтримку України

У Мінфіні Німеччини не коментують дані ЗМІ про зменшення витрат на підтримку України

Укрінформ
Очільник Міністерства фінансів ФРН ухилився від прямої відповіді, скільки коштів закладено в статті щодо військової підтримки України у проєкті бюджету на наступний рік, і чи правдиві дані ЗМІ, що сума буде зменшена вдвічі.

На запитання кореспондентів відповідав глава відомства Крістіан Лінднер, який представив проєкт бюджету після затвердження його на засіданні уряду в середу, передає кореспондент Укрінформу.

«Більшість необхідних засобів допомоги та підтримки військової спроможності України будуть надходити через європейські джерела, а також через новий інструмент G7 використання притоку капіталів від заморожених російських фінансових активів, зокрема російського центробанку. Таким чином, уже цього року будуть у розпорядженні 50 млрд доларів, які Україна зможе використати як вважає за потрібне… Таким чином фінансування України на ближчий час гарантоване», - сказав Лінднер.

На пряме запитання щодо інформації ЗМІ про скорочення передбачених витрат на підтримку України він знову повторив про заморожені активи та водночас запевнив, що гроші на підтримку передбачені.

Тим часом у ЗМІ з’явилися повідомлення, що в бюджеті ФРН наступного року буде скорочено витрати на військову допомогу Україні майже вдвічі. Якщо виходити з того, що в 2024 році на ці цілі було передбачено 7,1 млрд євро, а з урахуванням інших статей – 7,48 млрд, то в наступному сума підтримки не досягне і 4 млрд. Це при тому, що кілька тижнів тому глава Міноборони Борис Пісторіус просив додатково виділити на військову допомогу Києву 4 млрд євро, адже передбачені гроші були вже майже використані.

Відповідно до заяв Мінфіну ФРН, внутрішня та зовнішня безпека є одним з основних акцентів бюджету-2025. У Берліні підкреслюють, що мета в 2% ВВП на оборону буде чітко виконуватися. Крім того, безпосередньо військове відомство отримає на свої потреби в 2025 році 53,250 млрд євро замість 51,952 млрд цього року.

Загалом уряд планує витрати бюджету у 2025 році на рівні 480,6 мільярда євро, що на 8 мільярдів менше, ніж цього року.

Читайте також: НАТО дає Україні зброю для захисту, а не для перемоги через брак стратегічного бачення - експерт

Як повідомляв Укрінформ, канцлер ФРН Олаф Шольц на спільній пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським 16 лютого в Берліні заявив, що від початку повномасштабної війни Росії проти України Німеччина надала Україні військової допомоги та обіцянок на майже 28 млрд євро, зокрема, в лютому було ухвалено допомогу на понад 1 млрд євро.

У межах візиту до Німеччини Президент України Володимир Зеленський підписав із Федеральним канцлером ФРН Олафом Шольцом Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Федеративною Республікою Німеччина.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-